Pelastettu hävikiltä

10 % maailman kasvihuonepäästöistä on pelkästään muotiteollisuuden, eli vaate- ja kenkäteollisuuden aiheuttamaa. Se on enemmän kuin kaikki lennot ja merenkulku yhteensä.  Tekstiilien valmistus vie suuren määrän luonnon resursseja ja on sen lisäksi saastuttanut tuotantomaiden vesistöjä värjäys- ja viimeistelyvaiheiden myötä.  Valmistuksen ekologinen kustannus on erittäin suuri, minkä takia jo valmiiksi tuotettuja tekstiilejä pitäisi hyödyntää maksimiin. Hävikin hyödyntäminen, uudelleenkäyttö ja materiaalin elinkaaren pidentäminen ovat tehokkaita tapoja suojella luontoa ylikuormitukselta. Älä osta uutena, jos tarpeittesi mukainen materiaali löytyy tuotannon hävikistä – kertaalleen valmistettuna ja vieläpä käyttämättömänä.

15-30 % käyttämättömästä tekstiilistä päätyy jätteeksi jo tuotantovaiheessa.  Näin suuri määrä arvokasta resurssia ei saisi päätyä polttojätteeksi tai kaatopaikalle. Siksi olemme luoneet markkinapaikan pelastetulle tekstiilille sekä palveluita hävikin vähentämiseksi. Kiertotalouspalveluiden ja vastuullisen materiaalihankinnan pitäisi olla helppoa ja helposti saavutettavissa. Me teemme tästä missiosta totta.

Rescue textile® on tekstiiliteollisuuden hävikkimateriaali, jota välitämme sinun pelastettavaksi. Se on

Prioriteetit järjestykseen

Tarvitsemme uusia palveluita ja ratkaisuja jätehierarkian ylimmille tasoille, sillä resurssitehokkain ja ekologisin vaihtoehto on käyttää ne resurssit mitä meiltä jo löytyy ja hyödyntää ne sellaisenaan.

  1. Tuotannoissa syntyvää hävikkiä tulisi ensisijaisesti pyrkiä vähentämään. Käytetään siis juuri sen verran resursseja mitä tuotteen tekemiseen vaaditaan.
  2. Hävikiltä on kuitenkin vaikea välttyä. Jos ylimääräiselle materiaalille ei löydy käyttötarkoitusta omasta tuotannosta, voi sille löytyä tärkeä rooli toisesta tuotannosta. Materiaali käytetään sellaisenaan uudestaan, mikä ylläpitää sen arvoa ja käyttöikää.
  3. Materiaali tulisi kierrättää vain silloin, kun sitä ei voi sellaisenaan hyödyntää tai korjauttaa. Vaikka kierrätys pidentää myös materiaalin elinkaarta, se on luonnon resursseja kuluttava prosessi, toisin kuin uudelleenkäyttö.
  4. Jos materiaalia ei voi kierrättää, se usein päätyy polttojätteeksi tai kaatopaikalle. Kummatkin menetelmät ovat saastuttavia. Jotta materiaalit voitaisiin kierrättää, tulisi ne suunnitella kierrätyskelpoisiksi.

JÄTEHIERARKIA

Rescue-materiaalien markkinapaikka

Syntyykö teillä hävikkiä?

Välitämme puhdasta ja laadukasta tuotantohävikkiä eli rescue-materiaaleja tekstiilituotteita valmistaville tai valmistuttaville yrityksille. Jos toiminnassasi syntyy hävikkiä – pakanloppuja, leikkuuylijäämää tai muuta hukkaa, me välitämme sen kiertoon. Näin helppoa välitys on:

  1.  Tee hävikki-ilmoitus ja lähetä meille materiaalinäyte (osoitteen saat hävikki-ilmoituksen vahvistuksen yhteydessä).
  2. Sovitaan provisio, jonka jälkeen materiaalisi julkaistaan kaupassamme. Etsimme erikoisemmallekin tuotteelle aktiivisesti hyödyntäjiä verkostostamme.
  3. Kun materiaali on myyty, koordinoimme materiaalin kuljetuksen tuotannostanne ja maksamme materiaalista sovitun provision.
Ekologisin materiaalivaihtoehto on se, mikä voidaan pelastaa hävikiltä ilman resursseja kuluttavaa käsittelyä.